Cynamonki
Przygotowanie
- W garnku na małym ogniu podgrzać i rozpuścić mleko, cukier i masło. Przelać do dużej miski i jak całość będzie letnia - dodać pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Do rozczynu dodać jajka i wymieszać rózgą do połaczenia. Dodać przesianą mąkę i sól. Całość dokładnie wyrobić, następnie uformować kulkę i pozostawić w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce.
- W międzyczasie przygotować nadzienie - do miseczki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło (w temperaturze pokojowej), cukier oraz cynamon. Całość dokładnie ze sobą utrzeć do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Blat lekko oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Ciasto wysmarować przygotowanym wcześniej nadzieniem i zwinąć wzdłuż długiej krawędzi w roladę.
- Pociąć nitką na około 20 plastrów. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - dość ciasno, zachowując około 0.5-1 cm odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C oraz przygotować polewę - wszystkie składniki dodać do miseczki i wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
- Po wyrośnięciu w szparki miedzy cynamonkami wlać śmietankę. Piec na złoty kolor około 20 minut. Po upieczeniu od razu posmarować polewą.
Ciasto drożdżowe
- 380 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 720 g mąki pszennej
- szczypta soli
Nadzienie
- 100 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 4 łyżeczki cynamonu
Polewa
- 100 g serka Philadelphia lub Twój smak aksamitny
- 60 ml śmietanki 30%
- około 50 g cukru pudru
Dodatkowo
- około 80 ml śmietanki 30%
| Wartości odżywcze (na porcję) | |
|---|---|
| Kalorie | 344 kcal |
| Tłuszcz | 16 g |
| Węglowodany | 40 g |
| Błonnik | 0 g |
| Białko | 6 g |






