Cynamonki

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    20 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni

Przygotowanie

  • W garnku na małym ogniu podgrzać i rozpuścić mleko, cukier i masło. Przelać do dużej miski i jak całość będzie letnia - dodać pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Do rozczynu dodać jajka i wymieszać rózgą do połaczenia. Dodać przesianą mąkę i sól. Całość dokładnie wyrobić, następnie uformować kulkę i pozostawić w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce.
  • W międzyczasie przygotować nadzienie - do miseczki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło (w temperaturze pokojowej), cukier oraz cynamon. Całość dokładnie ze sobą utrzeć do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Blat lekko oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Ciasto wysmarować przygotowanym wcześniej nadzieniem i zwinąć wzdłuż długiej krawędzi w roladę.
  • Pociąć nitką na około 20 plastrów. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - dość ciasno, zachowując około 0.5-1 cm odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C oraz przygotować polewę - wszystkie składniki dodać do miseczki i wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
  • Po wyrośnięciu w szparki miedzy cynamonkami wlać śmietankę. Piec na złoty kolor około 20 minut. Po upieczeniu od razu posmarować polewą.
Ciasto drożdżowe
  • 380 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 720 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 100 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżeczki cynamonu
Polewa
  • 100 g serka Philadelphia lub Twój smak aksamitny
  • 60 ml śmietanki 30%
  • około 50 g cukru pudru
Dodatkowo
  • około 80 ml śmietanki 30%
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie344 kcal
Tłuszcz16 g
Węglowodany40 g
Błonnik0 g
Białko6 g