Cynamonki

Ciasto drożdżowe
  • 230 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g masła
  • 0.5 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 4 łyżki cynamonu
  • 80 g masła
  • 100 g brązowego cukru
Do wysmarowania
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
Krem
  • 70 g masła
  • 130 g serka śmietankowego np. Twój Smak
  • 50 g cukru pudru
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    15 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto drożdżowe
  • 230 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g masła
  • 0.5 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 4 łyżki cynamonu
  • 80 g masła
  • 100 g brązowego cukru
Do wysmarowania
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
Krem
  • 70 g masła
  • 130 g serka śmietankowego np. Twój Smak
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe

  • Do garnuszka dodać mleko, cukier oraz drożdże. Delikatnie podgrzać, ciągle mieszając do częściowego rozpuszczenia składników - około 3 minuty nie przekraczając temperatury 37 stopni C.
  • Do większej miski dodać mąkę, jajko, żółtko, pokrojone na mniejsze kawałki masło, kardamon, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Całość dokładnie wyrobić, następnie uformować kulkę i pozostawić w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce.

Nadzienie

  • Do miseczki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło (w temperaturze pokojowej), cynamon oraz cukier. Całość dokładnie ze sobą utrzeć do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Cynamonki

  • Wrośnięte ciasto ponownie wyrobić, przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x60 cm.
  • Ciasto wysmarować przygotowanym wcześniej nadzieniem i zwinąć wzdłuż długiej krawędzi w roladę.
  • Pociąć w plastry o grubości około 2-3 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, aby się mocno nie posklejały).
  • Gotowe cynamonki przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Żółtko wymieszać z mlekiem i przy pomocy pędzelka wysmarować cynamonki (wierzch i boki). Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 - 30 minut, na piękny złoty kolor.

Krem

  • Do miski dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło (w temperaturze pokojowej), serek śmietankowy oraz cukier. Całość utrzeć do połączenia składników i uzyskania gładkiego jednolitego kremu.
  • Gotowym kremem wysmarować wierzch przestudzonych cynamonek.