Ciasto ze śliwkami i cynamonem

Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
Śliwki
  • 800 g śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kisielu cytrynowego
Dodatkowo
  • 1 łyżka cukru do posypania gotowego ciasta
  • foremka o średnicy 30 cm
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
Śliwki
  • 800 g śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kisielu cytrynowego
Dodatkowo
  • 1 łyżka cukru do posypania gotowego ciasta
  • foremka o średnicy 30 cm

Przygotowanie

Ciasto

  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń, proszek do pieczenia i cukier wymieszać, a następnie uformować kopiec i zrobić dołek. Do środka dodać pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i śmietankę kremówkę. Całość posiekać nożem aż ciasto mniej więcej się połączy.
  • Następnie ciasto dokładnie zagnieść, uformować wałek i podzielić na dwie równe części.
  • Pierwszą część ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia - tak by wielkościowo ciasto przykryło spód i boki. Zdjąć górną warstwę papieru i przy pomocy dolnej przenieść ciasto do foremki (pozostawiając papier na spodzie) i delikatnie docisnąć. Nadmiar ciasta w razie potrzeby odciąć i dołożyć do drugiej części.
  • Drugą część ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wielkość foremki. Zdjąć górną warstwę papieru i odłożyć na bok.

Śliwki i pieczenie

  • Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbyć się pestek. Wymieszać z cukrem, kisielem i cynamonem. Wyłożyć na pierwszej części ciasta skórką do dołu
  • Drugą część ciasta przenieść na śliwki - obrócić ciasto do góry nogami i usunąć papier.
  • Wierzch posypać cukrem i przenieść do nagrzanego piekarnika. Piec do zarumienienia około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.