Ciasto ucierane z jabłkami

Składniki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
  • 0.5 cytryny
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
  • 0.5 cytryny
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

  • Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Przenieść do miseczki i skropić sokiem z cytryny, aby się nie zrumieniły.
  • Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka i dalej ucierać do połączenia wszystkich składników. Następnie dodać mleko i pastę z wanilii, kontynuować ucieranie.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wymieszać do połączenia składników.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto i rozprowadzić równomiernie. Na wierzch ułożyć plasterki jabłek, delikatnie wcisnąć je w ciasto (patrz zdjęcie 2).
  • Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut (sprawdzić środek ciasta patyczkiem, aby nie było surowe).