Ciasto marchewkowo-pistacjowe

Ciasto
  • 200 g startej marchewki
  • 80 g pistacji łuskanych niesolonych
  • 120 g cukru
  • 150 g masła
  • 30 ml oleju
  • 2 jajka
  • 180 ml kefiru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 10 g pasty z wanilii
Krem
  • 170 ml śmietanki kremówki 30%
  • 35 g cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 130 g serka śmietankowego
Dodatkowo
  • pistacje łuskane niesolone do dekoracji
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
Upieczone okrągłe ciasto marchewkowe z śmietankowym kremem na gurze posypane pistacjami
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 200 g startej marchewki
  • 80 g pistacji łuskanych niesolonych
  • 120 g cukru
  • 150 g masła
  • 30 ml oleju
  • 2 jajka
  • 180 ml kefiru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 10 g pasty z wanilii
Krem
  • 170 ml śmietanki kremówki 30%
  • 35 g cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 130 g serka śmietankowego
Dodatkowo
  • pistacje łuskane niesolone do dekoracji
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Ciasto

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pistacje pokroić na mniejsze kawałki. Masło roztopić i przestudzić.
  • Do miski dodać cukier, roztopione masło, olej, jajka i kefir. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon, pastę z wanilii i ponownie zmiksować. Pod koniec dodać startą marchewkę i pokrojone na mniejsze kawałki pistacje, wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec 45-50 minut w temperaturze 190 stopni C.
  • Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie przygotować krem.

Krem

  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix na bitą śmietanę. Dodać serek śmietankowy (np. Twój Smak) i delikatnie ubić do połączenia składników.
  • Wierzch ciasta wysmarować kremem. Udekorować pokrojonymi na mniejsze kawałki pistacjami.