Ciasto marchewkowe

Składniki
  • 4 jajka
  • 400 g cukru
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 400 g drobno startej marchewki
  • 100 g orzechów ziemnych lub włoskich
  • 150 g startego jabłka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Polewa
  • 375 g kremowego serka śmietankowego (Twój smak - Piątnica (Biedronka)/ Philadelphia)
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 3 łyżki cukru pudru
2 kawałki ciasta marchewkowego, wypełnione i posmarowane kremem śmietankowym i udekorowane orzeszkami, w tle zielony zając
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 4 jajka
  • 400 g cukru
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 400 g drobno startej marchewki
  • 100 g orzechów ziemnych lub włoskich
  • 150 g startego jabłka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Polewa
  • 375 g kremowego serka śmietankowego (Twój smak - Piątnica (Biedronka)/ Philadelphia)
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto

  • Ubić jajka do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać olej.
  • Dodać startą marchewkę, jabłka, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
  • Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
  • Ciasto wyłożyć do blaszki (36 x 26) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Polewa

  • Ubić serki razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.
  • Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy.
  • Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy. Udekorować orzechami.