Ciasto dyniowo-orzechowe

Składniki
  • 50 g masła
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 200 g miąższu dyni
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
  • masło do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do oprószenia formy
  • bita śmietana i orzechy włoskie do dekoracji
  • foremka keksówka 30 cm
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 50 g masła
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 200 g miąższu dyni
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
  • masło do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do oprószenia formy
  • bita śmietana i orzechy włoskie do dekoracji
  • foremka keksówka 30 cm

Przygotowanie

  • Foremkę keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
  • Miąższ dyni zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć do miski. Dodać cynamon, imbir, sól; cukier; cukier waniliowy; jajko, masło i zmiksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i rozdrobnione orzechy włoskie. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.
  • Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Ciasto po ostygnięciu udekorować np. bitą śmietaną i orzechami włoskimi.