Ciasto czekoladowo-bananowe

Ciasto
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • szczypta soli
  • 170 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych kropli
Polewa czekoladowa
  • 100 g czekolady
  • odrobina mleka
Dodatkowo
  • masło do wysmarowania foremki
  • wiórki kokosowe do posypania
  • foremka keksówka 30 cm
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • szczypta soli
  • 170 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych kropli
Polewa czekoladowa
  • 100 g czekolady
  • odrobina mleka
Dodatkowo
  • masło do wysmarowania foremki
  • wiórki kokosowe do posypania
  • foremka keksówka 30 cm

Przygotowanie

Ciasto

  • Banany obrać i rozgnieść w małej miseczce np. widelcem lub blenderem.
  • Cukier, jajka i olej zmiksować do połączenia się składników, a następnie dodać rozgniecone banany i dalej miksować.
  • Dodać aromat waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wszystko razem zmiksować na gładką, jednolitą masę.
  • Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Całość wymieszać łyżką i przenieść do wcześniej wysmarowanej masłem foremki.
  • Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Wystudzone ciasto polać polewą i posypać np. wiórkami kokosowymi lub orzechami.

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przenieść do małego garnka. Dodać odrobinę mleka i rozpuścić - na małym ogniu, ciągle mieszając.
  • W razie potrzeby dodawać mleka, do uzyskania odpowiedniej, płynnej konsystencji.