Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym

Spód
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 170 g cukru
Mus czekoladowy
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
upieczone ciasto czekoladowe
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Spód
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 170 g cukru
Mus czekoladowy
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

Przygotowanie

Spód

  • Połamaną czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
  • Rozdzielić żółtko od białek do dwóch miseczek. Żółtko lekko ubić/zmiksować, a następnie dodać do ostudzonej czekolady. Do miseczki z czekoladą dodać łyżkę kakao i dobrze wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną piane. Pod koniec dodawać cukier i ubijać aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
  • Wlać czekoladę do białek i delikatnie wymieszać tylko w celu połączenia się piany z czekoladą.
  • Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wylać masę do formy (tortownica lub forma od tarty z wysokimi brzegami i wyciąganym dnem) i piec 25 - 30 minut w 180 stopni C.

Mus czekoladowy (podobnie jak spód)

  • (Robimy gdy już ciasto na spód będzie ostygnięte)
  • Rozpuścić żelatynę z 80 ml ciepłej wody i zostawić do ostygnięcia.
  • Roztopić czekoladę z masłem i również ostudzić.
  • Gdy powyższe rzeczy już są ostygnięte to wlewamy żelatynę do czekolady.
  • Dodajemy ubite żółtka i łyżkę kakao.
  • Następnie dodać ubite białka z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać.
  • Wlać na spód placka i odstawić do lodówki na >= 4 godziny.