Ciasto budyniowo-jabłkowe

Ciasto
  • 560 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • 2 jaja
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
Masa budyniowo-jabłkowa
  • 2 budynie
  • 1 l mleka
  • 2-3 jabłka
Dodatkowo
  • Blaszka 36x26 cm
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 50 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 560 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • 2 jaja
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
Masa budyniowo-jabłkowa
  • 2 budynie
  • 1 l mleka
  • 2-3 jabłka
Dodatkowo
  • Blaszka 36x26 cm

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na jednolitą masę. Kasię warto wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby była miękka. Ciasto podzielić na dwie części.
  • Jedną część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą pokroić na kilka mniejszych plastrów i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
  • Jabłka obrać, pokroić w plastry i położyć na ciasto. Zalać ciepłym budyniem.
  • Na wierzch potrzeć, na tarce o dużych oczkach, ciasto z zamrażarki.
  • Piec przez 45 minut aż ciasto się zarumieni w temperaturze 180 stopni C.