Ciastka z maszynki

Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta sody
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz cukier puder wymieszać w misce. Dodać masło (najlepiej wyciągnąć je z lodówki chwilę wcześniej, aby było miękkie) i wyrobić wszystkie składniki.
  • Żółtka wymieszać z sodą i solą. Dodać do pozostałych składników i wyrobić do uzyskania zwartego ciasta.
  • Maszynkę wypełnić ciastem i wyciskać kształty.
  • Piec 10-12 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.

Wskazówka

  • Blaszki nie wykładać papierem do pieczenia, ponieważ ciastka wyciska się dużo łatwiej. Ciasto ma w sobie masło, więc nie będzie przywierać do blaszki.