Ciastka z marcepanem

Ciastka
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
Masa marcepanowa
  • 300 g masy marcepanowej
  • 2 białka
Dodatkowo
  • około 3 łyżki kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    20 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciastka
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
Masa marcepanowa
  • 300 g masy marcepanowej
  • 2 białka
Dodatkowo
  • około 3 łyżki kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ciastka

  • Do miski dodać mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, a następnie z ciasta uformować kulkę.
  • Stolnicę wysypać odrobiną mąki, a następnie rozwałkować ciasto na grubość około 0.5 cm. Wykrawać krążki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa marcepanowa

  • Masę marcepanową pokruszyć na mniejsze kawałki i przenieść do miseczki. Dodać jedno białko, a następnie po połączeniu dodać drugie i miksować na gładką jednolitą masę.
  • Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i wycisnąć na ciastka.

Dżem i pieczenie

  • Na środek każdego ciastka wyłożyć dżem. Jeśli jest rzadki - wcześniej wymieszać go w miseczce z mąką ziemniaczaną.
  • Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu pozostawić na blaszce do całkowitego ostudzenia.