Ciastka owsiane z orzeszkami ziemnymi i czekoladą

Składniki
  • 50 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g masła orzechowego bez cukrów
  • 80 g cukru
  • 175 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    30 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 50 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g masła orzechowego bez cukrów
  • 80 g cukru
  • 175 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  • Orzeszki ziemne i czekoladę rozdrobnić na malutkie kawałki, a następnie przełożyć do miseczki i odstawić.
  • Masło utrzeć z jajkiem, masłem orzechowym i cukrem. Dodać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Dodać rozdrobnione wcześniej orzeszki i czekoladę i ponownie wymieszać.
  • Z gotowego ciasta formować kuleczki o średnicy około 3 cm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczając na grubość około 1 cm, zachowując odstęp między ciasteczkami około 3 cm.
  • Piec około 17 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu przenieść na kratkę do ostudzenia.