Ciasteczka z lemon curd

Ciasteczka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki cukru waniliowego
Lukier
  • około 100 g cukru pudru
  • gorąca woda
Lemon curd
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 160 ml soku z cytryny
  • 80 g masła
Dodatkowo
  • Foremka jajka 7x5 cm
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    35 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasteczka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki cukru waniliowego
Lukier
  • około 100 g cukru pudru
  • gorąca woda
Lemon curd
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 160 ml soku z cytryny
  • 80 g masła
Dodatkowo
  • Foremka jajka 7x5 cm

Przygotowanie

Ciasteczka

  • Do miski dodać cukier puder, kawałki zimnego masła, mąkę, jajko, sól i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, a następnie z ciasta uformować kulkę.
  • Stolnicę wysypać odrobiną mąki, a następnie rozwałkować ciasto na grubość około 0.3 cm. Wykrawać foremką o kształcie jajka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek dodatkowo wykroić dziurkę.
  • Ciasteczka piec około 12 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do ostudzenia.

Lukier

  • Do kubeczka dodać cukier puder, a następnie stopniowo dolewać, ciągle mieszając, gorącą wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polukrować ciastka z dziurką i odłożyć do wyschnięcia.

Lemon curd

  • Krem przygotowywać będziemy w kąpieli wodnej. Do garnka wlać wodę, a następnie położyć na nim metalową lub szklaną miskę - tak, aby gotująca się woda jej nie dotykała. Wodę doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień tak, aby tylko delikatnie bulgotała.
  • Do miski dodać jajka, żółtka i cukier. Mieszać trzepaczką do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodać sok z cytryny, mieszać trzepaczką około 5-10 minut. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i dalej mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego, gęstego kremu - około 20 minut. Uwaga - nie doprowadzić do zagotowania się kremu.
  • Gotowy krem odstawić i pozostawić do ostudzenia.

Złożenie ciasteczek

  • Na środku ciasteczek bez dziurek nałożyć około 1 łyżeczkę lemon curd, a następnie nałożyć polukrowane ciasteczka z dziurką. Delikatnie docisnąć, w razie potrzeby dołożyć kremu i przełożyć np. na talerz.
  • Gotowe ciasteczka przenieść do lodówki. Po około 1 godzinie krem stężeje.