Ciasteczka świąteczne laski

Składniki
  • 160 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 300 g mąki
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 160 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 300 g mąki
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  • Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodać jajko i cukier waniliowy, kontynuować ucieranie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dodać szczyptę soli i wyrobić do połącznia składników.
  • Z ciasta uformować kulkę i podzielić na 2 równe części. Jedną część odłożyć, drugą wyrobić z kakao.
  • Uformować wałek ciasta białego i osobny wałek ciasta czarnego. Każdy wałek podzielić na 24 części.
  • Z każdej porcji ciasta uformować wałeczek o długości około 10 cm. Najlepiej najpierw przygotować białe wałeczki, a dopiero później czarne, aby kolory się nie zmieszały.
  • Formowanie ciasteczek - wałeczek biały owinąć spieralnie z wałeczkiem czarnym. Następnie delikatnie docisnąć i uformować laskę. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy, aby ciasteczka się nie skleiły w czasie pieczenia.
  • Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu zostawić na blaszce do ostudzenia i stwardnienia.