Ciasteczka owsiane z bananem i czekoladą

Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 g płatków owsianych
  • 150 g dojrzałych bananów
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 30 g masła
5 upieczonych ciasteczek owsianych z bananem i czekoladą na talerzu ułożone jedno na drugie
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    40 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    50 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 g płatków owsianych
  • 150 g dojrzałych bananów
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 30 g masła

Przygotowanie

  • Czekoladę i płatki owsiane rozdrobnić na malutkie kawałki i przełożyć do miseczki.
  • Dodać banany pokrojone na mniejsze kawałki, jajko, sodę, cukier waniliowy oraz masło. Całość zmiksować lub dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nakładać porcje ciasta, o średnicy około 3 cm i grubości około 1 cm, formując ciasteczko. Zachować odstępy między ciasteczkami około 3 - 4 cm.
  • Piec 18 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Po upieczeniu przenieść na kratkę do ostudzenia.