Ciasteczka cebulowe

Składniki
  • 250 g obranej cebuli
  • 250 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżeczki soli
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 250 g obranej cebuli
  • 250 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Części cebuli, których nie uda się zetrzeć, drobno pokroić. Całość przełożyć do dużej miski.
  • Do cebuli dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, mąkę, sezam, ocet winny i sól. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wyrobić i uformować kulkę.
  • Blat delikatnie posypać mąką. Część ciasta wyjąć z miski i rozwałkować na placek o grubości około 7 mm. Okrągłą foremką o średnicy około 5 cm wykroić kształty.
  • Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z odstępami około 1.5 cm. Przed włożeniem do piekarnika każde ciastko nakłuć widelcem.
  • Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.