Chlebki faszerowane suszonymi pomidorami i serami

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni

Przygotowanie

Ciasto

  • Do miski dodać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić do połączenia. Gotowe ciasto będzie lekko klejące. Uformować kulkę i odstawić.

Farsz

  • Suszone pomidory wyjąć z zalewy, przełożyć na ręcznik papierowy i delikatnie odcisnąć z obu stron. Następnie przenieść na deskę i drobno pokroić. Przełożyć do miseczki.
  • Liście bazylii pokroić i przenieść do miseczki. Dodać serek śmietankowy, starty ser mozzarella, pokruszony ser feta i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia.

Chlebki

  • Ciasto i farsz podzielić na 8 równych części, odstawić.
  • Z każdej porcji ciasta uformować kulkę i odłożyć na oprószonej mąką stolicy. Rozwałkować na placek o średnicy około 12 cm tak aby środek był grubszy, a krawędzie delikatnie cieńsze.
  • Na środku placka nałożyć porcję farszu, a następnie zawinąć i położyć na stolnicy łączeniem do dołu. Spłaszczyć na grubość około 1.5 cm i przenieść na rozgrzaną patelnię.
  • Smażyć na suchej patelni, na średnim ogniu, z obu stron do zarumienienia - około 4 minuty z każdej.
Ciasto
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g jogurtu typu greckiego
Farsz
  • 100 g odsączonych z zalewy suszonych pomidorów
  • 2 garści liści bazylii (około 1 krzaczek)
  • 75 g serka śmietankowego
  • 75 g startego sera mozzarella
  • 75 g sera feta
  • szczypta soli
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie320 kcal
Tłuszcz20 g
Węglowodany30 g
Błonnik0 g
Białko10 g