Chlebki faszerowane suszonymi pomidorami i serami
Przygotowanie
Ciasto
- Do miski dodać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić do połączenia. Gotowe ciasto będzie lekko klejące. Uformować kulkę i odstawić.
Farsz
- Suszone pomidory wyjąć z zalewy, przełożyć na ręcznik papierowy i delikatnie odcisnąć z obu stron. Następnie przenieść na deskę i drobno pokroić. Przełożyć do miseczki.
- Liście bazylii pokroić i przenieść do miseczki. Dodać serek śmietankowy, starty ser mozzarella, pokruszony ser feta i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia.
Chlebki
- Ciasto i farsz podzielić na 8 równych części, odstawić.
- Z każdej porcji ciasta uformować kulkę i odłożyć na oprószonej mąką stolicy. Rozwałkować na placek o średnicy około 12 cm tak aby środek był grubszy, a krawędzie delikatnie cieńsze.
- Na środku placka nałożyć porcję farszu, a następnie zawinąć i położyć na stolnicy łączeniem do dołu. Spłaszczyć na grubość około 1.5 cm i przenieść na rozgrzaną patelnię.
- Smażyć na suchej patelni, na średnim ogniu, z obu stron do zarumienienia - około 4 minuty z każdej.
Ciasto
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g jogurtu typu greckiego
Farsz
- 100 g odsączonych z zalewy suszonych pomidorów
- 2 garści liści bazylii (około 1 krzaczek)
- 75 g serka śmietankowego
- 75 g startego sera mozzarella
- 75 g sera feta
- szczypta soli
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 320 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 30 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |