Chlebek z ziołami
Przygotowanie
Masło z ziołami
- Pokroić drobno cebulę, czosnek, natkę pietruszki i bazylię. Przełożyć do małego garnuszka, dodać masło i sól, a następnie roztopić na małym ogniu. Całość wymieszać i odstawić.
Ciasto
- Do miski dodać mąkę, wodę, drożdże, cukier, sól i olej i wyrobić dokładnie na jednolitą, gładką masę.
- Ciasto przenieść na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 30 x 40 cm.
- Tortownicę wysmarować masłem i odstawić.
- Rozwałkowane ciasto posmarować masłem z ziołami, a następnie pokroić na pasy o szerokości około 5 cm. Pasy poskładać jak harmonijkę, a następnie przełożyć do wcześniej wysmarowanej tortownicy.
- Piekarnik nagrzać na 200 stopni C, a ciasto odstawić na około 10 minut.
- Piec do zarumienienia około 25-30 minut.
Masło z ziołami
- 80 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 10 g liści natki pietruszki
- 10 g liści bazylii
- 60 g masła
- 1 łyżeczka soli
Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 300 g letniej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 0.5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju
Dodatkowo
- Tortownica o średnicy 27 cm
- masło do wysmarowania tortownicy
- mąka do oprószenia stołu