Chlebek z ziołami

Masło z ziołami
  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g liści natki pietruszki
  • 10 g liści bazylii
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka soli
Ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju
Dodatkowo
  • Tortownica o średnicy 27 cm
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • mąka do oprószenia stołu
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Masło z ziołami
  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g liści natki pietruszki
  • 10 g liści bazylii
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka soli
Ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju
Dodatkowo
  • Tortownica o średnicy 27 cm
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • mąka do oprószenia stołu

Przygotowanie

Masło z ziołami

  • Pokroić drobno cebulę, czosnek, natkę pietruszki i bazylię. Przełożyć do małego garnuszka, dodać masło i sól, a następnie roztopić na małym ogniu. Całość wymieszać i odstawić.

Ciasto

  • Do miski dodać mąkę, wodę, drożdże, cukier, sól i olej i wyrobić dokładnie na jednolitą, gładką masę.
  • Ciasto przenieść na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 30 x 40 cm.
  • Tortownicę wysmarować masłem i odstawić.
  • Rozwałkowane ciasto posmarować masłem z ziołami, a następnie pokroić na pasy o szerokości około 5 cm. Pasy poskładać jak harmonijkę, a następnie przełożyć do wcześniej wysmarowanej tortownicy.
  • Piekarnik nagrzać na 200 stopni C, a ciasto odstawić na około 10 minut.
  • Piec do zarumienienia około 25-30 minut.