Chleb tostowy

Składniki
  • 240 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • 30 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g soli
Dodatkowo
  • Foremka keksówka 30 cm
  • masło do wysmarowania foremki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 240 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • 30 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g soli
Dodatkowo
  • Foremka keksówka 30 cm
  • masło do wysmarowania foremki

Przygotowanie

  • Do miski dodać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Następnie miskę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie foremkę wysmarować masłem.
  • Ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować kulkę. Kulki przełożyć do wcześniej wysmarowanej foremki, jedna za drugą. Foremkę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
  • Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.