Chleb tostowy
Przygotowanie
- Do miski dodać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Następnie miskę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie foremkę wysmarować masłem.
- Ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować kulkę. Kulki przełożyć do wcześniej wysmarowanej foremki, jedna za drugą. Foremkę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki
- 240 g wody
- 10 g świeżych drożdży
- 5 g cukru
- 30 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 5 g soli
Dodatkowo
- Foremka keksówka 30 cm
- masło do wysmarowania foremki
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 130 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
Węglowodany | 24 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 3 g |