Chleb pszenny z kaszą gryczaną
Przygotowanie
- W misce wymieszać wodę, drożdże i cukier. Dodać mąkę, sól, ziarna słonecznika, otręby, ugotowaną kaszę i dokładnie wyrobić.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Mokrą dłonią uformować bochenek, a następnie przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wierzch chleba wysmarować białkiem i udekorować makiem i sezamem.
- Piec 55-60 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
UWAGA!
- 1 porcja – blaszka 30 x 12 x 6 cm
- 1.5 porcji (u nas) – blaszka 31 x 16 x 10 cm
Składniki
- 300 ml wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 1 łyżeczka soli
- 80 g ziaren słonecznika
- 50 g otrębów pszenicy
- 150 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 białko
Dodatkowo
- foremka keksówka 30 cm
- mak i sezam do dekoracji