Chleb pszenny z kaszą gryczaną

Składniki
  • 300 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g ziaren słonecznika
  • 50 g otrębów pszenicy
  • 150 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 białko
Dodatkowo
  • foremka keksówka 30 cm
  • mak i sezam do dekoracji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 300 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g ziaren słonecznika
  • 50 g otrębów pszenicy
  • 150 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 białko
Dodatkowo
  • foremka keksówka 30 cm
  • mak i sezam do dekoracji

Przygotowanie

  • W misce wymieszać wodę, drożdże i cukier. Dodać mąkę, sól, ziarna słonecznika, otręby, ugotowaną kaszę i dokładnie wyrobić.
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Mokrą dłonią uformować bochenek, a następnie przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wierzch chleba wysmarować białkiem i udekorować makiem i sezamem.
  • Piec 55-60 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

UWAGA!

  • 1 porcja – blaszka 30 x 12 x 6 cm
  • 1.5 porcji (u nas) – blaszka 31 x 16 x 10 cm