Chleb pszenny

Składniki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
  • odrobina masła do wysmarowania tortownicy
  • tortownica o średnicy 27 cm
Składniki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
  • odrobina masła do wysmarowania tortownicy
  • tortownica o średnicy 27 cm

Przygotowanie

  • W garnuszku rozpuścić drożdże i cukier w mleku, a następnie delikatnie podgrzać i odstawić.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę z oliwek, sól i wcześniej przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrobić, uformować kulkę, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Tortownicę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy i odstawić na 15 minut.
  • Piec 30-35 minut do przyrumienienia.