Chleb pszenny
Przygotowanie
- W garnuszku rozpuścić drożdże i cukier w mleku, a następnie delikatnie podgrzać i odstawić.
- Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę z oliwek, sól i wcześniej przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrobić, uformować kulkę, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Tortownicę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Ciasto przełożyć do tortownicy i odstawić na 15 minut.
- Piec 30-35 minut do przyrumienienia.
Składniki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- odrobina masła do wysmarowania tortownicy
- tortownica o średnicy 27 cm