Chleb pszenno-żytni z koszyka

Składniki
  • 220 g żytniego zakwasu chlebowego
  • 510 mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 330 ml wody
  • 15 g soli
Dodatkowo
  • koszyk do wyrastania chleba
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia koszyka
  • blaszka z wodą
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    6 godz. 40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 220 g żytniego zakwasu chlebowego
  • 510 mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 330 ml wody
  • 15 g soli
Dodatkowo
  • koszyk do wyrastania chleba
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia koszyka
  • blaszka z wodą

Przygotowanie

  • Do miski dodać zakwas, mąkę, wodę i wyrobić. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól, ponownie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć z miski zwilżonymi dłońmi. Chwytając ciasto od spodu naciągnąć jeden bok i przełożyć na naprzeciwległy koniec miski. Obrócić miskę o 1/4 obrotu – czynność powtórzyć trzykrotnie wykonując pełny obrót miską. Następnie miskę przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut. Spłaszczanie i składanie ciasta powtórzyć dwukrotnie co 30 minut.
  • Koszyk do wyrastania chleba oprószyć skrobią ziemniaczaną.
  • Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Spłaszczyć i zakładając brzegi ciasta do środka uformować owalny bochenek. Przełożyć do koszyka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
  • Rozgrzać piekarnik na 240 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną blaszkę, odwracając koszyk. Żyletką do chleba lub ostrym nożem zrobić kilka płytkich nacięć (u nas gwiazda).
  • Do piekarnika na ostatni poziom włożyć blaszkę z wodą. Na środkowy poziom włożyć blaszkę z chlebem.
  • Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni C, a następnie obniżyć temperaturę do 210 stopni C i piec 30 minut.
  • Chleb wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.