Chili z indykiem, warzywami i ryżem
Składniki
- 500 g mielonego fileta z indyka
- 150 g ryżu
- 1.5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1.5 - 2 szklanek bulionu
- 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
- 0.5 puszki kukurydzy
- 2 awokado
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
Składniki
- 500 g mielonego fileta z indyka
- 150 g ryżu
- 1.5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1.5 - 2 szklanek bulionu
- 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
- 0.5 puszki kukurydzy
- 2 awokado
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
- W dużym garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać mielony filet z indyka i wszystko podsmażyć, raz po raz mieszając, aby mięso się nie posklejało.
- Dodać przyprawy - oregano, kmin rzymski, słodką paprykę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać ryż i ponownie wymieszać.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, fasolę, kukurydzę, pomidory oraz bulion. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 17 minut.
- Gotowe danie przełożyć na talerz i posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorkami koktajlowymi oraz awokado.