Chili z indykiem, warzywami i ryżem

Składniki
  • 500 g mielonego fileta z indyka
  • 150 g ryżu
  • 1.5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1.5 - 2 szklanek bulionu
  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 0.5 puszki kukurydzy
  • 2 awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 500 g mielonego fileta z indyka
  • 150 g ryżu
  • 1.5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1.5 - 2 szklanek bulionu
  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 0.5 puszki kukurydzy
  • 2 awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  • W dużym garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać mielony filet z indyka i wszystko podsmażyć, raz po raz mieszając, aby mięso się nie posklejało.
  • Dodać przyprawy - oregano, kmin rzymski, słodką paprykę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać ryż i ponownie wymieszać.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, fasolę, kukurydzę, pomidory oraz bulion. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 17 minut.
  • Gotowe danie przełożyć na talerz i posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorkami koktajlowymi oraz awokado.