Chili con carne
Przygotowanie
- Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać wszystkie przyprawy, mięso i dalej smażyć aż mięso zmieni kolor.
- Dodać passatę pomidorową oraz wodę. Wszystko razem wymieszać i gotować na małym ogniu.
- Paprykę pokroić w drobną kostkę i dołożyć do sosu. Gotować 20-30 minut.
- Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Gotować przez 10 minut i doprawić do smaku w razie potrzeby.
- Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 ml passaty pomidorowej
- 200 ml wody
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 220 g kukurydzy z puszki
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
- ryż lub ziemniaki
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 480 kcal |
Tłuszcz | 26 g |
Węglowodany | 33 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 30 g |