Chili con carne

Składniki
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml wody
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 220 g kukurydzy z puszki
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
  • ryż lub ziemniaki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml wody
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 220 g kukurydzy z puszki
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
  • ryż lub ziemniaki

Przygotowanie

  • Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać wszystkie przyprawy, mięso i dalej smażyć aż mięso zmieni kolor.
  • Dodać passatę pomidorową oraz wodę. Wszystko razem wymieszać i gotować na małym ogniu.
  • Paprykę pokroić w drobną kostkę i dołożyć do sosu. Gotować 20-30 minut.
  • Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Gotować przez 10 minut i doprawić do smaku w razie potrzeby.
  • Podawać z ryżem lub ziemniakami.