Cappuccino

Biszkopt
  • 6 jaj
  • 6 łyżek wody
  • 300 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki i 2 łyżki wody do skropienia biszkoptu po upieczeniu
Masa budyniowa
  • 80 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g margaryny Kasia
Masa śmietanowa
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 śmietan-fix
  • 36 g cappuccino
Dodatkowo
  • Foremka 40x25 cm
Biszkopt
  • 6 jaj
  • 6 łyżek wody
  • 300 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki i 2 łyżki wody do skropienia biszkoptu po upieczeniu
Masa budyniowa
  • 80 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g margaryny Kasia
Masa śmietanowa
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 śmietan-fix
  • 36 g cappuccino
Dodatkowo
  • Foremka 40x25 cm

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka jaj ubić, dodać cukier i dalej ubijać do sztywnej piany. Dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
  • Dodać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia, wodę i zmiksować na gładką, jednolitą masę.
  • Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni C przez 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a następnie nasączyć mieszanką wódki i wody.

Masa budyniowa

  • Połowę mleka przelać do garnka i ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą połowę mleka wymieszać w kubeczku z budyniem. Do gotującego się mleka z cukrami, dodać zawartość kubka i ugotować budyń.
  • Budyń ostawić do przestudzenia, a następnie utrzeć z margaryną Kasia.
  • Gotową masę budyniową rozsmarować na biszkopcie.
  • Całość włożyć do lodówki do całkowitego ostudzenia i stężenia.

Masa śmietanowa

  • Ubić śmietankę kremówkę, a następnie ciągle ubijając dodawać po jedynym składniku w kolejności: cukier waniliowy, cukier puder, śmietan-fix, ulubione cappuccino.
  • Gotową masę równomiernie wyłożyć na masie budyniowej.
  • Udekorować startą czekoladą lub odciskając wzór np. widelcem.