Bułki wrocławskie
Przygotowanie
- Mleko i wodę delikatnie podgrzać w małym garnku. Zdjąć z ognia, dodać drożdże, cukier i dokładnie wymieszać.
- Do miski dodać miękkie masło, mąkę i sól, a następnie wcześniej przygotowany rozczyn. Wyrobić na gładką, jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć na oprószoną mąką stolnicę.
- Z ciasta uformować wałek, który następnie podzielić na 8 równych części. Uformować okrągłe bułki i przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Bułki lekko spłaszczyć, oprószyć mąką, a następnie wykonać podłużne wgłębienie dociskając aż do blachy.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor.
Składniki
- 170 ml mleka
- 150 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g miękkiego masła
- 500 g mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki soli
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 236 kcal |
Tłuszcz | 5 g |
Węglowodany | 40 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 6 g |