Bułki wrocławskie

Składniki
  • 170 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki soli
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 170 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Mleko i wodę delikatnie podgrzać w małym garnku. Zdjąć z ognia, dodać drożdże, cukier i dokładnie wymieszać.
  • Do miski dodać miękkie masło, mąkę i sól, a następnie wcześniej przygotowany rozczyn. Wyrobić na gładką, jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć na oprószoną mąką stolnicę.
  • Z ciasta uformować wałek, który następnie podzielić na 8 równych części. Uformować okrągłe bułki i przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Bułki lekko spłaszczyć, oprószyć mąką, a następnie wykonać podłużne wgłębienie dociskając aż do blachy.
  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor.