Bułki pszenne
Składniki
- 100 g mąki pszennej TYP 1850
- 400 g mąki pszennej TYP 450
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
- 40 g oleju
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
Dodatkowo
- 1 jajko do wysmarowania bułek
- ziarna do posypania np. dyni, słonecznika
Składniki
- 100 g mąki pszennej TYP 1850
- 400 g mąki pszennej TYP 450
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
- 40 g oleju
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
Dodatkowo
- 1 jajko do wysmarowania bułek
- ziarna do posypania np. dyni, słonecznika
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dodać do miski i wyrobić na gładką masę.
- Z gotowego ciasta uformować 8 bułek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Bułki wysmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać ziarnami.
- Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C.