Bułki pszenne

Składniki
  • 100 g mąki pszennej TYP 1850
  • 400 g mąki pszennej TYP 450
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 40 g oleju
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
Dodatkowo
  • 1 jajko do wysmarowania bułek
  • ziarna do posypania np. dyni, słonecznika
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 100 g mąki pszennej TYP 1850
  • 400 g mąki pszennej TYP 450
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 40 g oleju
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
Dodatkowo
  • 1 jajko do wysmarowania bułek
  • ziarna do posypania np. dyni, słonecznika

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki dodać do miski i wyrobić na gładką masę.
  • Z gotowego ciasta uformować 8 bułek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Bułki wysmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać ziarnami.
  • Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C.