Bułki cebulowe

Składniki
  • 150 g cebuli
  • 40 g masła
  • 200 g wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    10 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 150 g cebuli
  • 40 g masła
  • 200 g wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić w kosteczkę, a następnie zeszklić ją z masłem na patelni. Pozostawić na patelni do lekkiego ostudzenia.
  • Do miseczki dodać letnią wodę, drożdże, mąkę, oregano, cukier i sól. Wszystkie składniki wyrobić. Dodać wcześniej przygotowaną cebulkę i całość jeszcze raz dokładnie wyrobić do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Uformować kulkę, a następnie formować bułeczki. Z przepisu wychodzi 10 bułeczek. U nas każda miała po około 90 g ciasta.
  • Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczyć.
  • Blaszkę włożyć do zimnego piekarnika na 15 minut, a następnie włączyć grzanie na 190 stopni C. Piec 30 minut od momentu włączenia piekarnika.