Bułki cebulowe
Przygotowanie
- Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić w kosteczkę, a następnie zeszklić ją z masłem na patelni. Pozostawić na patelni do lekkiego ostudzenia.
- Do miseczki dodać letnią wodę, drożdże, mąkę, oregano, cukier i sól. Wszystkie składniki wyrobić. Dodać wcześniej przygotowaną cebulkę i całość jeszcze raz dokładnie wyrobić do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Uformować kulkę, a następnie formować bułeczki. Z przepisu wychodzi 10 bułeczek. U nas każda miała po około 90 g ciasta.
- Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczyć.
- Blaszkę włożyć do zimnego piekarnika na 15 minut, a następnie włączyć grzanie na 190 stopni C. Piec 30 minut od momentu włączenia piekarnika.
Składniki
- 150 g cebuli
- 40 g masła
- 200 g wody
- 20 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 200 kcal |
Tłuszcz | 4 g |
Węglowodany | 35 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 5 g |