Bułeczki śniadaniowe

Składniki
  • 150 g mleka
  • 100 g śmietany 30%
  • 5 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • mleko do wysmarowania bułeczek
  • masło do natłuszczenia naczynia / blaszki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    16 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 150 g mleka
  • 100 g śmietany 30%
  • 5 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • mleko do wysmarowania bułeczek
  • masło do natłuszczenia naczynia / blaszki

Przygotowanie

  • Do małego garnka wlać mleko, śmietanę, dodać cukier, drożdże i delikatnie podgrzać ciągle mieszając. Po połączeniu wszystkich składników przelać do większej miski.
  • Do miski dodać mąkę, jajka i sól. Całość dokładnie wyrobić do połączenia składników. Uformować kulkę, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut do podwojenia objętości.
  • Naczynie wysmarować masłem, odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków, z każdego uformować kulkę i przełożyć do wcześniej przygotowanego naczynia.
  • Bułeczki posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C, na złoty kolor.