Bułeczki śniadaniowe
Przygotowanie
- Do małego garnka wlać mleko, śmietanę, dodać cukier, drożdże i delikatnie podgrzać ciągle mieszając. Po połączeniu wszystkich składników przelać do większej miski.
- Do miski dodać mąkę, jajka i sól. Całość dokładnie wyrobić do połączenia składników. Uformować kulkę, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut do podwojenia objętości.
- Naczynie wysmarować masłem, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków, z każdego uformować kulkę i przełożyć do wcześniej przygotowanego naczynia.
- Bułeczki posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C, na złoty kolor.
Składniki
- 150 g mleka
- 100 g śmietany 30%
- 5 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo
- mleko do wysmarowania bułeczek
- masło do natłuszczenia naczynia / blaszki
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 153 kcal |
Tłuszcz | 5 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 4 g |