Bułeczki dyniowe

Składniki
  • 100 ml wody
  • 400 g obranej dyni, bez gniazd nasiennych
  • 10 g świeżych drożdży
  • 550 g mąki pszennej
  • 10 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • 10 g soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 100 ml wody
  • 400 g obranej dyni, bez gniazd nasiennych
  • 10 g świeżych drożdży
  • 550 g mąki pszennej
  • 10 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • 10 g soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Dynię obrać i pokroić w większą kostkę. Gotować na parze przez około 20 minut.
  • Drożdże dokładnie wymieszać ze 100 g mąki pszennej, 100 ml wody i cukrem. Rozczyn przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Dynię zblendować na gładką, jednorodną masę. Dodać do niej przygotowany wcześniej rozczyn, pozostałą ilość mąki, masło oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodać odrobinę mąki.
  • Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i uformować 6 różnych kulek. Przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Przygotować 24 kawałki (około 25 cm) nici kuchennej. Na blacie ułożyć 4 kawałki nici krzyżując je ze sobą, tak aby stworzyć gwiazdę. Czynność powtórzyć dla pozostałych kawałków nici.
  • Bułki posmarować oliwą z oliwek i podpiec przez 5 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • Ostrożnie wyciągnąć bułeczki z piekarnika i ułożyć na środku przygotowanych wcześniej gwiazd z nici. Zawiązać przeciwległe końce nici po środku każdej bułeczki. Uwaga: im cieńsza nitka tym lepiej. Nadmiar nici na środku bułeczki może spowodować jej niewyrośnięcie.
  • Wstawić do piekarnika i piec kolejne 25 minut (200 stopni C).
  • Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia i usunąć nici.