Bułeczki dyniowe
Przygotowanie
- Dynię obrać i pokroić w większą kostkę. Gotować na parze przez około 20 minut.
- Drożdże dokładnie wymieszać ze 100 g mąki pszennej, 100 ml wody i cukrem. Rozczyn przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Dynię zblendować na gładką, jednorodną masę. Dodać do niej przygotowany wcześniej rozczyn, pozostałą ilość mąki, masło oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodać odrobinę mąki.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i uformować 6 różnych kulek. Przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Przygotować 24 kawałki (około 25 cm) nici kuchennej. Na blacie ułożyć 4 kawałki nici krzyżując je ze sobą, tak aby stworzyć gwiazdę. Czynność powtórzyć dla pozostałych kawałków nici.
- Bułki posmarować oliwą z oliwek i podpiec przez 5 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Ostrożnie wyciągnąć bułeczki z piekarnika i ułożyć na środku przygotowanych wcześniej gwiazd z nici. Zawiązać przeciwległe końce nici po środku każdej bułeczki. Uwaga: im cieńsza nitka tym lepiej. Nadmiar nici na środku bułeczki może spowodować jej niewyrośnięcie.
- Wstawić do piekarnika i piec kolejne 25 minut (200 stopni C).
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia i usunąć nici.
Składniki
- 100 ml wody
- 400 g obranej dyni, bez gniazd nasiennych
- 10 g świeżych drożdży
- 550 g mąki pszennej
- 10 g cukru
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- 10 g soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 350 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 56 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 10 g |