Błotko

Ciasto
  • 480 g mąki pszennej
  • 360 g cukru
  • 170 g oleju
  • 3 łyżki kwaśnego dżemu np. agrestowego
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 375 ml mleka
Polewa czekoladowa
  • 125 g margaryny zwykłej z Kruszwicy
  • 2.5 łyżki kakao
  • 1.5 łyżki cukru
  • 1 duże żółtko
Dodatkowo
  • papier do pieczenia
  • blaszka 36 x 26 cm
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 480 g mąki pszennej
  • 360 g cukru
  • 170 g oleju
  • 3 łyżki kwaśnego dżemu np. agrestowego
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 375 ml mleka
Polewa czekoladowa
  • 125 g margaryny zwykłej z Kruszwicy
  • 2.5 łyżki kakao
  • 1.5 łyżki cukru
  • 1 duże żółtko
Dodatkowo
  • papier do pieczenia
  • blaszka 36 x 26 cm

Przygotowanie

Ciasto

  • Do miski dodać wszystkie składniki i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Dół blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki delikatnie wysmarować np. masłem lub margaryną.
  • Ciasto przenieść do blaszki i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C, do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa

  • Margarynę roztopić z cukrem i kakao i odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia.
  • Żółtko roztrzepać i dodać do rozpuszczonej margaryny z cukrem i kakao.
  • Energicznie wymieszać do połączenia składników.