Bliny z wędzonym łososiem

Bliny
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko
  • 25 g masła
  • szczypta soli
Sos jogurtowo - koperkowy
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego świeżego koperku
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • masło do smażenia
  • 250 g wędzonego łososia
  • świeży koperek do dekoracji
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Bliny
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko
  • 25 g masła
  • szczypta soli
Sos jogurtowo - koperkowy
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego świeżego koperku
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • masło do smażenia
  • 250 g wędzonego łososia
  • świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie

Bliny

  • Do większej miski dodać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Do innej miski dodać mleko, jajko oraz roztopione i delikatnie przestudzone masło. Całość wymieszać do połączenia składników.
  • Zmiksować na gładką masę stopniowo dodając mokre składniki do suchych. Następnie przenieść do lodówki na około 30 minut.
  • Na patelni rozpuścić niewielką ilość masła. Dodawać po około 1 łyżce ciasta, uformować placuszek i smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
  • Bliny podawać z sosem jogurtowo - ziołowym, plasterkiem wędzonego łososia i świeżym koperkiem.

Sos jogurtowo - koperkowy

  • W miseczce wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym drobno koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.