Bliny z wędzonym łososiem
Przygotowanie
Bliny
- Do większej miski dodać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Do innej miski dodać mleko, jajko oraz roztopione i delikatnie przestudzone masło. Całość wymieszać do połączenia składników.
- Zmiksować na gładką masę stopniowo dodając mokre składniki do suchych. Następnie przenieść do lodówki na około 30 minut.
- Na patelni rozpuścić niewielką ilość masła. Dodawać po około 1 łyżce ciasta, uformować placuszek i smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
- Bliny podawać z sosem jogurtowo - ziołowym, plasterkiem wędzonego łososia i świeżym koperkiem.
Sos jogurtowo - koperkowy
- W miseczce wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym drobno koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bliny
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- 25 g masła
- szczypta soli
Sos jogurtowo - koperkowy
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanego świeżego koperku
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- masło do smażenia
- 250 g wędzonego łososia
- świeży koperek do dekoracji
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 327 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 30 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 14 g |