Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną

Biszkopt
  • 5 jaj
  • 220 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Warstwa budyniowa
  • 1 litr soku marchewkowego np. Kubusia
  • 3 budynie śmietankowe
  • 110 g cukru
Warstwa śmietanowa
  • 600 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 250 g herbatników maślanych
Lukier
  • 180 g cukru pudru
  • 8 łyżek soku z cytryny
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Biszkopt
  • 5 jaj
  • 220 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Warstwa budyniowa
  • 1 litr soku marchewkowego np. Kubusia
  • 3 budynie śmietankowe
  • 110 g cukru
Warstwa śmietanowa
  • 600 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 250 g herbatników maślanych
Lukier
  • 180 g cukru pudru
  • 8 łyżek soku z cytryny

Przygotowanie

Biszkopt

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka miksować ze szczyptą soli, a gdy będą robić się gęste dodać cukier. Po dokładnym zmiksowaniu dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  • Gdy całość będzie już ładnie ubita, odstawić mikser i przygotować sypkie składniki.
  • Mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia zmieszać, a następnie przesiać przez sitko do masy płynnej.
  • Całość wymieszać drewnianą łyżką tak, aby ciasto nabrało jak najwięcej powietrza i było pulchne.
  • Piec w temperaturze 160 stopni C przez 20 minut lub do suchego patyczka.

Warstwa budyniowa

  • W 250 ml soku marchewkowego rozmieszać budynie. 750 ml soku marchewkowego razem z cukrem zagotować, ciągle mieszając, aby cukier się rozpuścił.
  • Do gotującej się masy dodać sok marchewkowy rozmieszany z budyniami. Rozprowadzić składniki ciągle mieszając aż masa się zagotuje.
  • Po zagotowaniu mieszać jeszcze przez minutę, a następnie szybko wylać na biszkopt i rozprowadzić po całości.
  • Ciasto ostudzić i dopiero po ostudzeniu zacząć przygotowywać warstwę śmietanową.

Warstwa śmietanowa

  • Kremówkę dokładnie ubić z cukrem.
  • Do garnuszka dodać żelatynę i wodę. Ciągle mieszając rozpuścić nad palnikiem. Po rozpuszczeniu odczekać chwilę aż żelatyna delikatnie przestygnie (nie za długo, ponieważ zrobi się twarda).
  • Żelatynę dodać do kremówek i szybko miksować, a następnie szybko, aby żelatyna nie zastygła, wylać na warstwę budyniową i rozprowadzić po całości.
  • Po wyłożeniu warstwy śmietanowej, od razu układać herbatniki maślane, aby zdążyły się przykleić do warstwy śmietanowej nim zastygnie.

Lukier

  • Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i posmarować nim herbatniki.