Batony owsiane z żurawiną

Składniki
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 300 g płatków owsianych górskich
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 20 g kakao
  • 200 ml mleka
  • 40 g masła orzechowego
Dodatkowo
  • folia aluminiowa
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    15 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 300 g płatków owsianych górskich
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 20 g kakao
  • 200 ml mleka
  • 40 g masła orzechowego
Dodatkowo
  • folia aluminiowa

Przygotowanie

  • Żurawinę pociąć na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać suche składniki - płatki owsiane, wiórki kokosowe i kakao, wymieszać. W osobnej miseczce rozmieszać masło orzechowe z mlekiem, używając np. blender. Przelać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
  • Gotową masę przełożyć do prostokątnego naczynia (wielkość dowolna, w zależności jakie grube lubimy batony), a następnie przenieść na minimum 3 godziny lub całą noc do lodówki.
  • Wyjąć z naczynia - obkroić boki i delikatnie podważyć, a następnie pokroić na 6 równych batonów. Każdy baton owinąć folią aluminiową. Przechowywać w lodówce.