Batony owsiane z żurawiną
Składniki
- 40 g suszonej żurawiny
- 300 g płatków owsianych górskich
- 20 g wiórek kokosowych
- 20 g kakao
- 200 ml mleka
- 40 g masła orzechowego
Dodatkowo
- folia aluminiowa
Składniki
- 40 g suszonej żurawiny
- 300 g płatków owsianych górskich
- 20 g wiórek kokosowych
- 20 g kakao
- 200 ml mleka
- 40 g masła orzechowego
Dodatkowo
- folia aluminiowa
Przygotowanie
- Żurawinę pociąć na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać suche składniki - płatki owsiane, wiórki kokosowe i kakao, wymieszać. W osobnej miseczce rozmieszać masło orzechowe z mlekiem, używając np. blender. Przelać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do prostokątnego naczynia (wielkość dowolna, w zależności jakie grube lubimy batony), a następnie przenieść na minimum 3 godziny lub całą noc do lodówki.
- Wyjąć z naczynia - obkroić boki i delikatnie podważyć, a następnie pokroić na 6 równych batonów. Każdy baton owinąć folią aluminiową. Przechowywać w lodówce.