Barszcz czerwony

Wywar grzybowy
  • 20 g suszonych grzybów leśnych
  • 600 ml wody
Wywar warzywny
  • 2 l wody
  • 180 g marchewki
  • 130 g korzenia pietruszki
  • 30 g pora
  • 90 g cebuli
  • 60 g korzenia selera
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
Barszcz czerwony
  • 800 g czerwonych buraków
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • maggi
  • łyżka natki pietruszki
Dodatkowo
  • uszka
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    4 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Wywar grzybowy
  • 20 g suszonych grzybów leśnych
  • 600 ml wody
Wywar warzywny
  • 2 l wody
  • 180 g marchewki
  • 130 g korzenia pietruszki
  • 30 g pora
  • 90 g cebuli
  • 60 g korzenia selera
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
Barszcz czerwony
  • 800 g czerwonych buraków
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • maggi
  • łyżka natki pietruszki
Dodatkowo
  • uszka

Przygotowanie

Wywar grzybowy

  • Grzyby zalać wodą i namoczyć - najlepiej przez kilka godzin. Następnie przelać do garnka i gotować przez 1 godzinę, z delikatnie uchyloną przykrywką i na małym ogniu, aby nie wykipiały.
  • Po ugotowaniu wywar przelać przez drobne sitko, aby pozbyć się grzybów.
  • Do przygotowania barszczu zostawiamy wywar. Grzyby można wykorzystać np. do przygotowania kapusty z grzybami.

Wywar warzywny

  • Warzywa obrać, umyć i pokroić na drobne kawałki. Dodać do garnka z wodą.
  • Dodać przyprawy i gotować przez 45 minut, z delikatnie uchyloną przykrywką, na małym ogniu.
  • Po ugotowaniu wywar przelać przez drobne sitko, aby pozbyć się warzyw i przypraw.
  • Do przygotowania barszczu zostawiamy wywar. Warzywa z przyprawami wyrzucić.

Barszcz czerwony

  • Buraki obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Do dużego garnka dodać przygotowane wcześniej wywary - grzybowy i warzywny oraz starte buraki. Doprawić przyprawami, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki i gotować przez 40 minut, z delikatnie uchyloną przykrywką, na małym ogniu.
  • Pod koniec gotowania doprawić do smaku. My doprawiamy solą i pieprzem - czarnym i cayenne.
  • Tak przygotowany barszcz przelać przez drobne sitko, aby był czysty.

Z przepisu wychodzi około 2 litrów barszczu.