Bajgle

Składniki
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 25 ml oleju
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 675 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 białko
  • sezam
  • mak
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 25 ml oleju
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 675 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 białko
  • sezam
  • mak

Przygotowanie

  • Do dużej miski dodać jajko, mleko, olej, cukier, sól, drożdże, mąkę oraz letnią wodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wyrobić. Jeśli ciasto klei się za mocno, dodać odrobinę mąki. Z ciasta uformować kulkę, miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i przenieść w ciepłe, spokojne miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 kawałki. Z każdego kawałka uformować kulę. Z każdej kuli uformować wałek o długości około 15 cm. Każdy wałek skręcić kilka razy ruchem spiralnym i połączyć na końcach. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bajglami około 5 cm.
  • Bajgle posmarować rozstrzepanym białkiem i posypać wedle uznania np. sezamem lub makiem.
  • Piec około 18 minut, do przyrumienienia, w temperaturze 200 stopni C.