Bajgle
Przygotowanie
- Do dużej miski dodać jajko, mleko, olej, cukier, sól, drożdże, mąkę oraz letnią wodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wyrobić. Jeśli ciasto klei się za mocno, dodać odrobinę mąki. Z ciasta uformować kulkę, miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i przenieść w ciepłe, spokojne miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 kawałki. Z każdego kawałka uformować kulę. Z każdej kuli uformować wałek o długości około 15 cm. Każdy wałek skręcić kilka razy ruchem spiralnym i połączyć na końcach. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bajglami około 5 cm.
- Bajgle posmarować rozstrzepanym białkiem i posypać wedle uznania np. sezamem lub makiem.
- Piec około 18 minut, do przyrumienienia, w temperaturze 200 stopni C.
Składniki
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 25 ml oleju
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 675 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 białko
- sezam
- mak
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 113 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 3 g |