Bagietki

Składniki
  • 330 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    3 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    4 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 330 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Drożdże rozmieszać w letniej wodzie. Dodać mąkę, sól i wyrobić na gładką, jednolitą masę. Ciasto pozostawić na naczyniu, przykryć ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.
  • Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę. Podzielić na 3 równe części i z każdej uformować kulkę. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.
  • Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć i utworzyć prostokąt. Dłuższe brzegi ciasta zawijać pod spód i uformować wałek o długości około 30 cm.
  • Bagietki ułożyć łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika naciąć.
  • Na ostatnim poziomie piekarnika umieścić blaszkę z wodą. Piekarnik nagrzać na 250 stopni C. Włożyć bagietki na przedostatni poziom piekarnika.
  • Piec razem z wodą na złoty kolor, 20-30 minut. Jeśli bagietki zbyt szybko zaczną się rumienić to po 10-15 minutach zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C.