Bagietki
Przygotowanie
- Drożdże rozmieszać w letniej wodzie. Dodać mąkę, sól i wyrobić na gładką, jednolitą masę. Ciasto pozostawić na naczyniu, przykryć ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.
- Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę. Podzielić na 3 równe części i z każdej uformować kulkę. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.
- Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć i utworzyć prostokąt. Dłuższe brzegi ciasta zawijać pod spód i uformować wałek o długości około 30 cm.
- Bagietki ułożyć łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika naciąć.
- Na ostatnim poziomie piekarnika umieścić blaszkę z wodą. Piekarnik nagrzać na 250 stopni C. Włożyć bagietki na przedostatni poziom piekarnika.
- Piec razem z wodą na złoty kolor, 20-30 minut. Jeśli bagietki zbyt szybko zaczną się rumienić to po 10-15 minutach zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C.
Składniki
- 330 ml wody
- 10 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 343 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
Węglowodany | 70 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 10 g |