Babka czekoladowa

Składniki
  • 360 ml gorącej wody
  • 125 g kakao
  • 420 g mąki typ 450
  • 500 g cukru
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 213 g masła
  • 220 g kwaśnej śmietany
  • 120 ml oleju
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
  • forma do babki o średnicy około 25 cm
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    16 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 360 ml gorącej wody
  • 125 g kakao
  • 420 g mąki typ 450
  • 500 g cukru
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 213 g masła
  • 220 g kwaśnej śmietany
  • 120 ml oleju
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
  • forma do babki o średnicy około 25 cm

Przygotowanie

  • Kakao wymieszać z gorącą wodą i odstawić na około 10 minut do lekkiego przestudzenia. W tym czasie foremkę wysmarować masłem i oprószyć kakao.
  • Do dużej miski dodać wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól) i wymieszać.
  • W rondelku rozpuścić masło i przelać do rozpuszczonego wcześniej kakao, dodać kwaśną śmietanę, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszać.
  • Masę płynną przelać do masy suchej i dokładnie wymieszać.
  • Gotowe ciasto przelać do foremki i piec w temperaturze 175 stopni C przez około 55 minut.
  • Upieczoną babkę pozostawić w formie przez około 30 minut, a następnie wyjąć i przełożyć na talerz.