Babka cytrynowa z mascarpone

Babka
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 180 g mascarpone
  • 125 g masła
  • 1 cytryna
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Polewa
  • 100 g białej czekolady
  • 40 ml śmietanki 30%
  • ozdoby np. czekoladowe jajka (opcjonalnie)
Dodatkowo
  • masło i mąka do oprószenia formy
  • forma o średnicy 22 cm
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Babka
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 180 g mascarpone
  • 125 g masła
  • 1 cytryna
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Polewa
  • 100 g białej czekolady
  • 40 ml śmietanki 30%
  • ozdoby np. czekoladowe jajka (opcjonalnie)
Dodatkowo
  • masło i mąka do oprószenia formy
  • forma o średnicy 22 cm

Przygotowanie

Babka

  • Formę wysmarować odrobiną masła i oprószyć mąką, odstawić.
  • Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać mascarpone, sok i startą skórkę cytryny, przestudzone masło i szczyptę soli. Całość zmiksować do połączenia składników.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać do przygotowanej wcześniej masy. Całość wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, przenieść do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 40-45 minut, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę przestudzić, a następnie wyjąć z formy i polać polewą.

Polewa

  • Do rondelka dodać śmietankę i delikatnie podgrzać. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Następnie zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego połączenia się składników i uzyskania idealnej konsystencji polewy.