Babka

Babka
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1 łyżka masła
  • 350 g cukru
  • 250 g mąki tortowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Polewa czekoladowa - 1
  • 125 g margaryny zwykłej z Kruszwicy
  • 2.5 łyżki kakao
  • 1.5 łyżki cukru
  • 1 duże żółtko
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa - 2
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
Dodatkowo
  • Foremka do babki 22 cm
  • odrobina masła do wysmarowania foremki
  • odrobina bułki tartej do wysypania foremki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Babka
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1 łyżka masła
  • 350 g cukru
  • 250 g mąki tortowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Polewa czekoladowa - 1
  • 125 g margaryny zwykłej z Kruszwicy
  • 2.5 łyżki kakao
  • 1.5 łyżki cukru
  • 1 duże żółtko
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa - 2
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
Dodatkowo
  • Foremka do babki 22 cm
  • odrobina masła do wysmarowania foremki
  • odrobina bułki tartej do wysypania foremki

Przygotowanie

Babka

  • W misce wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną.
  • W innej misce dokładnie utrzeć margarynę, masło i cukier. Na przemian dodawać porcję mąki i jajko i dalej ucierać, czynność powtarzać do momentu dodania całej mąki i jaj. Na koniec dodać proszek do pieczenia i aromat cytrynowy.
  • Foremkę wysmarować odrobiną masła i delikatnie oprószyć bułką tartą. Ciasto wyłożyć do foremki.
  • Piec w temperaturze 160 stopni C przez 60 minut do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia, gdyby babka się przypiekała, można przykryć ją papierem do pieczenia.
  • Po ostudzeniu babkę polać polewą czekoladową (do wyboru poniżej 2 opcje) lub lukrem. Posypać wiórkami kokosowymi (opcjonalnie).

Polewa czekoladowa - wersja 1

  • Margarynę roztopić z cukrem i kakao i odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia.
  • Żółtko roztrzepać i dodać do rozpuszczonej margaryny z cukrem i kakao. Energicznie wymieszać do połączenia składników.

Polewa czekoladowa - wersja 2

  • Czekoladę połamać na kawałki i przenieść do metalowej miseczki. Do małego garnka dodać wodę, a następnie metalową miseczkę umieścić na garnku tak, aby nie dotykała wody.
  • Podgrzewać na małym ogniu, raz po raz mieszając aż czekolada się rozpuści.
  • Dodać śmietankę i dalej mieszać do uzyskania odpowiedniej, jednolitej, gładkiej konsystencji.