Babeczki pomarańczowe

Babeczki
  • 360 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 0.75 łyżki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 120 g masła
  • 2 jaja
  • 90 ml mleka
  • 95 ml soku z pomarańczy
  • 0.75 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 0.75 łyżki startej skórki z pomarańczy
Lukier
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina gorącej wody
  • starta skórka z pomarańczy do posypania
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Babeczki
  • 360 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 0.75 łyżki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 120 g masła
  • 2 jaja
  • 90 ml mleka
  • 95 ml soku z pomarańczy
  • 0.75 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 0.75 łyżki startej skórki z pomarańczy
Lukier
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina gorącej wody
  • starta skórka z pomarańczy do posypania

Przygotowanie

Babeczki

  • W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło (najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki, aby było miękkie) i wszystkie pozostałe składniki. Całość wyrobić mikserem - końcówki haki, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Ciasto wyłożyć równomiernie do papilotek.
  • Piec 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200 stopni C.

Lukier

  • Do cukru pudru dodać odrobinę gorącej wody i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej lekko lejącej konsystencji. Polać babeczki, gdy będą już przestudzone.
  • Posypać startą skórką z pomarańczy.