Babeczki marchewkowe

Składniki
  • 220 g marchewki
  • 210 g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 170 g oleju
  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Lukier
  • 0.25 szklanki cukru pudru
  • odrobina gorącej wody
  • opcjonalnie sok z cytryny
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 220 g marchewki
  • 210 g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 170 g oleju
  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Lukier
  • 0.25 szklanki cukru pudru
  • odrobina gorącej wody
  • opcjonalnie sok z cytryny

Przygotowanie

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać olej, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać.
  • W osobnej misce wymieszać sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać do płynnej części i wymieszać na jednolitą masę.
  • Ciasto wyłożyć równomiernie do papilotek. Piec przez 25 minut (aż patyczek będzie suchy) w temperaturzen 180 stopni.

Lukier

  • Do cukru pudru dodać odrobinę gorącej wody i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej lekko lejącej konsystencji. Opcjonalnie dodać odrobinę soku z cytryny.
  • Polać babeczki, gdy będą już przestudzone.