Babeczki Kopce Kreta

Babeczki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 135 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo
  • 2 banany
  • papilotki i blacha do babeczek
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Babeczki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 135 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo
  • 2 banany
  • papilotki i blacha do babeczek

Przygotowanie

Babeczki

  • Foremkę do babeczek wyłożyć papilotkami, odstawić.
  • Do większej miski dodać jajka, szczyptę soli, mleko, jogurt naturalny i cukier. Zmiksować do połączenia składników i uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  • W osobnej miseczce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesypać do przygotowanej wcześniej masy i dokładnie zmiksować.
  • Gotowe ciasto przełożyć równomiernie do przygotowanych wcześniej papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut (aż patyczek będzie suchy).
  • Po upieczeniu babeczki w papilotkach przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Krem

  • Śmietankę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem, a następnie odstawić.

Kopce Kreta

  • Babeczki ostrożnie wydrążyć, aby nie przebić spodu. Wydrążone ciasto przełożyć do miseczki i pokruszyć na mniejsze kawałki.
  • Banany pokroić w kosteczkę i rozłożyć do wydrążonych babeczek.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim babeczki z górką. W razie potrzeby rozprowadzić delikatnie na boki przy pomocy łyżeczki.
  • Wierzch babeczek posypać pokruszonym ciastem.