Babeczki czekoladowe

Babeczki
  • 310 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 115 g oleju
  • 250 g mleka
Polewa czekoladowa
  • 0.5 tabliczki czekolady
  • odrobina mleka
Dodatkowo
  • dżem
  • orzechy do dekoracji
upieczone babeczki, muffiny czekoladowe z orzechami i polane polewą czekoladową
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Babeczki
  • 310 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 115 g oleju
  • 250 g mleka
Polewa czekoladowa
  • 0.5 tabliczki czekolady
  • odrobina mleka
Dodatkowo
  • dżem
  • orzechy do dekoracji

Przygotowanie

  • Do miseczki dodać wszystkie składniki i zmiksować.
  • Na blaszce do babeczek wyłożyć papierowe foremki i wlać ciasto aby wypełnić mniej więcej 2/5 formy.
  • Dodać nadzienie np. odrobinę dżemu i rozłożyć pozostałą część ciasta.
  • Na wierzchu ułożyć orzechy np. włoskie, ziemne.
  • Piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 - 25 minut.

Polewa czekoladowa

  • Pół tabliczki czekolady rozpuścić w odrobinie mleka (na małym ogniu, ciągle mieszając).
  • Po uzyskaniu odpowiedniej, płynnej konsystencji, polać przestudzone babeczki.